Dystrybucja ciekłego azotu na terenie POLSKI

Ciekły azot

Ciekły azot (skroplony azot, symbol: LN2) – azot pierwiastkowy w stanie ciekłym.

Pierwsze skroplenie ciekłego azotu  zostało dokonane przez polskich uczonych w 1883 roku.

Ciekły azot inaczej mówiąc azot skroplony posiada bardzo ciekawe właściwości fizyczne, znajdujące szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu i nauki.

Na co dzień nie zdajemy sobie sprawy, że żyjemy na dnie ogromnego oceanu azotu. Ziemska atmosfera zawiera go aż 78%! Jest on niezbędnym dla organizmów żywych pierwiastkiem wchodzącym w skład białek.

W laboratoriach klinicznych ciekły azot wykorzystywany jest do zamrażania żywych komórek, które mogą w pełni funkcjonować po odmrożeniu. Zakłady hodowlane zamrażają najlepszej jakości nasienie w celu późniejszego wykorzystania w trakcie powiększania stada. Dzięki ciekłemu azotowi proces zamrażania jest bardzo szybki. Woda zawarta w każdej żywej tkance, zamieniając się w lód nie „zdąża” utworzyć sieci krystalicznej – powstaje lód bezpostaciowy (amorficzny), który nie zwiększa swojej objętości w akcie zamarzania. Dzięki temu lód nie rozsadza komórek, a tkanka po odgrzaniu jest w pełni funkcjonalna.

W medycynie ciekły azot stosowany jest w krioterapii, czyli w metodzie leczenia polegającej na krótkotrwałym ale silnym oziębianiu zmienionych chorobowo tkanek.

W przemyśle spożywczym, do szybkiego zamrażania masy lodowej coraz częściej wykorzystywany jest ciekły azot. Pozwala to skrócić proces zamrażania, zmniejszając przy tym zagrożenie bakteriami salmonelli. Ponadto, zastosowanie ciekłego azotu ogranicza tworzenie się kryształków lodu, przez co możliwe jest otrzymywanie lodów o smakach, których nie udałoby się otrzymać przez powolne zamrażanie.

Firma „GOMI” jest dystrybutorem ciekłego azotu dla branży medycznej, spożywczej i przemysłowej.